Artikelindex

slandse bataatlogo 2

In het jaar 2018 is gestart met de teelt van Zoete Aardappelen, of beter gezegd Bataat. Deze knol is namelijk helemaal geen familie van de 'gewone' aardappel. Daarom gebruiken wij dan ook liever de naam Bataat. In combinatie met de plaats waar deze mooie groente groeit, het dorp Zuidland, in de volksmond Sland genoemd, is de naam Slandse Bataat ontstaan.
Nadat de teelt en afzet van de Bataten in het eerst jaar naar volle tevredenheid is verlopen zijn begin 2019 de handen ineen geslagen met Akkerbouwbedrijf van Beek om de teelt uit te breiden.

Bij de consument is voornamelijk de oranje Bataat bekend. Maar er bestaan meerdere kleuren met allemaal hun eigen eigenschappen.
Wij telen vereschillende rassen en hierdoor ook verschillende kleuren om een volledig assortiment aan te kunnen bieden.
Iedere ras heeft zijn eigen smaak en toepassingen waar deze het beste tot zijn recht komt.
De kleuren die wij beschikbaar hebben zijn naast de oranje ook wit, paars en variaties op deze kleuren.

Voor meer informatie over de Slandse Bataat: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


logo 2 

 In Nederland is de zoete aardappel of wel bataat steeds verder in opkomt. Tot nu toe zijn wij voornamelijk bekend met de oranje bataat. Maar wist u dat de witte eigenlijk zoeter is van smaak en de paarse een meer kruidige smaak heeft en een zeer mooie paarse kleur en daardoor erg geliefd in de keuken.

Als Slandse Bataat willen wij een totaal assortiment aan bataten leveren. Daarom telen en leveren wij de volgende productvormen:

- Slandse Bataat oranje

- Slandse Bataat donker oranje

- Slandse Bataat wit

- Slandse Bataat wit met kleurrijke schil

- Slandse Bataat paars

- Slandse Bataat tweekleurig (paars met witte tekening binnenin)

- "kant en klare" Slandse OvenBataat

- mix van 3 kleuren Slandse Bataten

 


 logo 2

 

Soep van de Slandse Bataat

soep

  • Klein beetje olie in de pan en een knoflookteentje en ui aanfruiten
  • 500 gram bataten schillen, in blokjes snijden en in de pan doen
  • Groentebouillon 250 ml toevoegen
  • 15 minuten koken
  • Pureren met de staafmixer
  • Kokosmelk 200 ml er doorheen verwarmen
  • Pittige variant: rode peper toevoegen of een halve eetlepel rode currypasta
  • Om uw gasten of u zelf te verrassen, maak de soep dan eens met onze paarse bataat  

   

Stamppot van de Slandse Bataat met zongedroogde tomaatjes, rucola en feta

stamppot met feta

  • Bataat in blokjes snijden
  • 20 min koken
  • Stampen
  • Fetablokjes, zongedroogde tomaatjes en rucola toevoegen
  • Op smaak brengen met peper en zout

 

 

 

Kapsalon van de Slandse Bataat

kapsalon

  • Was de bataten, dep ze goed droog en snij er friet van
  • Kruiden naar smaak en 30 minuten in de oven op 200 graden
  • Kipdijen of kipfilet in stukjes snijden en kruiden met shoarmakruiden
  • Kip gaar bakken in de koekenpan
  • Als de friet klaar is de kip erover verdelen
  • Gemalen kaas erover strooien en 3-5 min terug in de oven zetten
  • Verdeel ijsbergsla, tomaatjes en rode ui erover
  • Knoflooksaus erover

 

 

Chips van de Slandse Bataat

chips

  • Snij de bataat in dunne plakjes (schillen hoeft niet en geeft een mooi randje aan de chips)
  • Tweemaal frituren, tijd afhankelijk van dikte plakjes
  • Eventueel zout of kruiden naar smaak

 

  

 

Gepofte Slandse Bataat

gepoft 2

  • Bataat schoonborstelen en halveren
  • In aluminiumfolie een uurtje in de oven op 180 graden
  • Sausje maken van ricotta met verse munt en knoflook

 

 

  

Slandse Bataatblokjes uit de oven

blokjes

  • Bataten in blokjes snijden
  • Kruiden naar smaak, bijvoorbeeld aardappelkruiden
  • Klein beetje olie erover en 30 min in de oven of airfryer op 180 graden
  • Leuk om 3 kleuren te mixen

  

 

 

 

 

Zuurkool stamppot met Slandse Bataat

zuurkool

  • Kook de Slandse Bataat en zuurkool gaar
  • Giet het af en doe er een klontje boter bij
  • Stamp alles door elkaar
  • Ook lekker met stukjes ananas er doorheen gestapt
  • Eet het met rookworst en of zuurkool spek

 

 

Friet van Slandse Bataat

  • Was of schil de Slandse Bataat
  • Snij deze in reepjes
  • Voeg een beetje olie toe
  • Zout en peper of kruiden naar smaak
  • Bak ze in de oven of airfryer 20-30 min bij 180 graden
  • Let op, ze worden niet zo knapperig als van ‘gewone’ aardappels
  • Dien op meet een lekker stukje vlees en een frisse salade

 

 


 

Slandse Bataat is verkrijgbaar via de volgende verkooppunten:

- Boerderijwinkel Zevenbergen in Zuidland

- Rechtstreex Rotterdam

- Boerderijwinkel Pille in Abbenbroek

- Spar Robbemont in Abbenbroek

- Vers van Voorne in Tinte

- MCD Zuidland

- Landwinkel Klok in Vierpolders

- Boerderijwinkel de Reus in Simonshaven

- Hokke groente en Fruit in Vierpolders

- Tom Noordermeer in Abbenbroek

- BioBulkBende in Rotterdam